Çiğli Belediye Meclisi, Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısının İkinci Birleşimi Onur Emrah Yıldız’ın yönetiminde gerçekleşti. Meclis, Başkan Onur Emrah Yıldız’ın açılış konuşmasıyla başladı.

 

"BU FİRMALAR NEDEN NETA'YA VERİLDİ?"

Mecliste, komisyondan gelen Fen İşleri Müdürlüğü'nün, 2024 yılı asansör periyodik kontrol ücretlerinin belirlenmesi ile ilgili Plan ve Bütçe ile İmar Komisyonlarına havale edilen konu görüşüldü. AK Partili Meclis Üyesi Murşit Avcı, maddeyle ilgili olarak, “2024 yılında NETA şirketine verilmiş. Bu tarz 8-10 tane firma var. Bu firmalar içerisinde neden NETA’ya verildi? İhale ile mi verildi? Belediyemize yüzde 10 pay verildi bu değerli ama neden?” sorusunu sordu.

 

Başkan Yıldız Avcı’nın sorusuna, “Yetkinliği anlamında bugüne kadar yaptıklarından dolayı bu firmayı tercih ettik. Yetki bendeydi. Evrakların incelenmesi, yetkinliği ve servis ağlarının yeterli olmasından dolayı bu firmayı tercih etti” dedi.

İlgili madde oy çokluğu ile kabul edildi.

 

OVA KESİMİ REVİZYONUNA OY BİRLİĞİ İLE RET

Komisyondan oy birliği ile reddedilen “Plan ve Proje Müdürlüğünün, Yenimahalle ve Ataşehir Mahallesi sınırları içerisinde yaklaşık 330 hektarlık alanda mahkeme kararlan doğrultusunda hazırlanan 1/l000 ölçekli Ova Kesimi Uygulama İmar Planı Revizyonu ile ilgili İmar” rapor meclise geldi. Komisyonun reddi mecliste oy birliği ile kabul edildi.

 

26 YILLIK KOOPERATİF ARAZİSİ MECLİS GÜNDEMİNDE

İlgili komisyonlarda görüşülen, “Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün, mülkiyeti ilçeye ait 22169 ada 1 parselde, kat karşılığı inşaat sözleşmesi gereği belediyenin hissesine düşen bağımsız bölümlerin satışı” madde meclis gündemine geldi.

Cemil Tugay’dan SOLOTÜRK açıklaması Cemil Tugay’dan SOLOTÜRK açıklaması

26 SENE KİM KİMİ BEKLER 

Buradaki arkadaşlarıma soruyorum. 26 sene kim kimi bekler. Hala bir davamız var mı? Varsa paylaşırız. Ben bir tane belge göremedim. Hukuk komisyonu üyesiyim ben göremiyorsam kim görecek. Sizin yanlış yönlendirdiğinizi görüyorum. Kangren haline gelmiş bir konu var. 92’den beri var olan davalar açılıp sonuna gelinmeliydi. Belediye haklı çıkar, çıkmaz ayrı konu ama dava bile açmamışsınız. Ben Alev Hanımın raporunu okudum 2028 yılına kadar bir önceki belediye başkanımız tarafından süre verilmiş. Hukuken geçersiz. 

DAVA AÇMALISINIZ

Hesap veren belediye başkanı olun, hesap soran belediye başkanı olun, biz arkanızda duralım. Söylediklerimde siyaset yok. Dava açmalısınız. Daire başına 100 dolar, 160 tane dairemiz var. 20 yıla çarpınca bizim borcumuz kalmaz. Arsa satmanıza gerek yok ki. Ben sizden şunu beklerdim 'ben dava açtım şu kadar alacağım var'. 

 

İZMİR’DE BORÇLA BİRİNCİYİZ

Belediye hizmet alanlarını SGK'ya vermek zorunda kalıyoruz neden İzmir’de borçla birinciyiz. İzmir’de önce akla körfez geliyor, sonra borç geliyor. Borcu tasviye anlamında siz elinizi taşın altına koydunuz. Biz de destek olalım dedik. 

 

“SÖYLEDİKLERİNİZİN ALTINA İMZAMI ATARIM”

Başkan Yıldız, “Özgür Bey’in az önce ifade ettiği cümlelerin birçoğunun altına imzamı atarım. 2024 seçimlerinden sonra tüm belediyelere SGK borcu tahsil etme kararı geldi. Borcunun 1992’den beri ödeyemediği borcu ödemek adına… SGK borçlarına karşılık arsalarımızı takas ediyoruz. 6 adet cami arsasını kabul eden SGK, bizden de kamu kurum arsalarına alacağına inanıyorum. İstanbul’daki belediyemizin verdiği arsalara güvenerek SGK’nın alacağına inanıyorum. 92’den bugüne yapılan yanlışları kabul ediyoruz. Tüm bilgi ve belgeler açıktır” dedi.

CHP’li Meclis Üyesi Alev Koç konu hakkında açıklama yapmak istediğini söyleyerek konuşmasında şu sözlere yer verdi: 

“Bir ekol var. Konu Çiğli halkının menfaati ise Özgür Bey elini taşın altına koyuyor. Kendisine bu anlamda teşekkür ediyorum. 98’den beri nostaljik bir hale gelmiş raporu hazırlamak kolay olmadı. Raporumuzun arkasındayız. Biz avukatlar görüş ayrılığı yaşarken bazen sübjektif değerlendirmeler yapıyoruz. Biz burada siyaset üstü konuşacağız. Görüş ayrılıkları zaman zaman olabilir” dedi.

‘RANT DÜŞÜNÜLMEMİŞ, MAHKEMEYİ YOLUN SONU OLARAK GÖRÜYORUZ’

Kooperatif ile yapılan sözleşmenin detaylarına değinen Koç, “98 yılında bir sözleşme yapılmış. Kooperatifi’n yerinde bir Folkart yok. Mütevazi insan birlikleri var. Dişinden tırnağından para arttırmış bir toplam. Tüm günlerin içinden bugünlere kadar gelmiş bir sözleşme. Bizim de beklediğimiz raporlar vardı. Rahmetli Galip Başkan 5-6 kooperatif ile bu çalışmaya başlıyor. İnsanlara konut kazandırma niyetiyle yola çıkılmış, rant düşünülmemiş. Sözleşmede üç aşama var; yer teslimi, temel atma, yer teslim etme. Hukuka bir aykırılık görmüyorum. Mecliste yetki almak zorunda değil.

Sözleşmede başkanlığa devredilmiş. Mali tablomuza yanıt vermediği için bu yola girildi. Kooperatife tebligatlar zaman zaman çekildi. Kooperatif üyeleri de bizim hemşerilerimiz. Mahkemeyi yolun sonu olarak görmüşüz” dedi.

Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün, Belediyeye ait taşınmazların takas, trampa, kat karşılığı verilmesi, mahsup veya devir yoluyla, Çiğli Gıda İnşaat Turizm TİC.LTD. Şirketinin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan prim borçlarının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Kanunu’nun geçici 41. maddesine göre ödenmek üzere ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesine göre sosyal Güvenlik kurumuna taşınmazların satışının yapılması ile ilgili konunun oy birliğiyle kabul edilmesi konusunda söz hakkı alındı. 

BAŞKAN YILDIZ BORÇLARIN NASIL BİTECEĞİNİ ANLATTI

Mecliste son olarak, konuşma yapan Başkan Yıldız, ilçenin borçlarına değinerek, şu ifadeleri kullandı:

Bizimle aynı yerde duracağınıza şüphem yok. Siyasette bu dönem CHP’nin adayı olarak lanse edildikten sonra sokaklarda yanlış ve eksik bilgilendirmede bulunmadım. Benden iş isteyene hayır dedim. Makas bu yüzden azaldı, yanlış vaatlerde bulunmadım. Çözüm neyse onun arkasında duracağız. Benden önce 25 yıl boyunca CHP tarafından yönetilen bu ilçede eksikler olduğunu biliyorum, ellerinden geleni yaptıklarını biliyorum. Yapılandırma ile ilgili sonuç alamadığımız için üzüldüm. SGK’ya olan borcun yüzde 50’si faiz. Vergi Dairesi’ne olan borcun yarısı faiz. Arsa satış ve takaslar uygun derse faizler silinirse yeniden yapılandırmaya gidebileceğiz. 32 yıllık eksikliği hep beraber ödemiş olacağız. SGK bize bu konuda yardımcı olacak. Tüm meclis üyelerimizle beraber altından kalktığımızı hep beraber anlatacağız.

200 arkadaşımız emekli olursa yeni personel almazsak, yaptığı işin pozisyonuna göre, her ay çok ciddi bir para kalacak. İller Bankası’ndan gelen para yüzde 40 kesintiyle geliyor. İller Bankası’ndan gelen para borçlarımızın faizini kapatınca daha yüksek para gelecek. Ruhsat ve katı atık bedelinden gelen parayla maaşlar ödeniyor ve üste para kalıyor. Eksiğimiz olursa kamuoyuna bunu açıklayacağız.

BAŞKAN YILDIZ ÖZÜR DİLEDİ

Başkan Yıldız bir önceki meclis toplantısında Menemen Belediyesi'nde çalışan ve maaşlarını alamadığını iddia eden bir işçi ile ilgili konuşmasını anlatmıştı. AK Partili Sezgin Özgen, bu konunun yanlış olduğunu ifade ederek, özür beklediğini söyledi ve, “Geçen mecliste söylediğiniz Menemen Belediyesi'nde bir işçinin maaşını alamadığıyla ilgili anlattığınız hikâye doğru değil. Sayın başkanım Aydın Pehlivan'ı aradım ve sordum. Göreve geldiğinden beri hiçbir işçinin böyle bir şey yaşamadığını söyledi. Bu konuda sizden bir özür bekliyoruz. Sokaktan geçen her insanın sözüne güvenerek mecliste gelip bunları anlatmanız doğru değil” dedi. Özgen'in ifadelerinin ardından Başkan Yıldız, "Evet doğru söylüyorsunuz ben de daha sonradan bu konuda bilgi aldım. Yanlış bir bilgi verdiğim için özür dilerim" dedi