İZMİR

Çiğli’de iklim değişikliği ile mücadeleye yerel destek

Çiğli Belediyesi, iklim değişikliğinin ekonomik, ekolojik ve sosyal sonuçlarına karşı yerelde sürdürülebilir stratejiler geliştirmek amacıyla Kentsel Alanlarda Yüzey Sıcaklığını Düşürmeye Yönelik Doğa Tabanlı Çözümler Teknik Destek Projesini hayata geçirdi.

Abone Ol

Çiğli Belediyesi, iklim değişikliğinin ekonomik, ekolojik ve sosyal sonuçlarına karşı yerelde sürdürülebilir stratejiler geliştirmek amacıyla Kentsel Alanlarda Yüzey Sıcaklığını Düşürmeye Yönelik Doğa Tabanlı Çözümler Teknik Destek Projesini hayata geçirdi. Sıcaklık artışı ve ciddi çevresel bozulmalara dikkat çeken Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, “Proje kapsamında ilçemizde iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmayı hedefliyoruz” dedi.

Çevre dostu hizmet ve projeleri titizlikle sürdüren Çiğli Belediyesi, birçok bilim insanının görev alacağı, çevre duyarlılığını önceleyen önemli bir uygulamanın daha startını verdi. Çiğli Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından,  Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) kapsamında “Kentsel Alanlarda Yüzey Sıcaklığını Düşürmeye Yönelik Doğa Tabanlı Çözümler Teknik Destek Projesi” başlatıldı.

Projeyi bilim insanları yönetecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren İzmir Kalkınma Ajansı’nın 2023 Yılı Teknik Destek Programı çerçevesinde desteklediği projenin yürütücülüğünü İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayşe Kalaycı Önaç üstlendi. Proje ekibinde ayrıca Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Yalçınkaya ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Kentsel Dönüşüm Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Gökçe Gönüllü Sütçüoğlu yer alıyor. Proje kapsamında Çiğli’deki kentsel ısı adası oluşumunu azaltmak ve doğal peyzaj kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için doğa tabanlı mekânsal uygulama çözümleri geliştirmek hedefleniyor.

Doğa Tabanlı Çözümler üretilecek

Bu proje kapsamında kentlerde yapısal alan yoğunluğu, yeşil alanların azalması, nüfus yoğunluğu ve kullanılan yapısal malzemelerden dolayı kentsel alanlarda sıcaklığın kırsal alanlara göre daha yüksek olması problemine doğa tabanlı çözümler sunulması hedefleniyor. Çiğli’nin kentsel ısı adası problemine maruz kalan bölgelerinin tespiti ve sorunlu alanların doğa ile uyumlu kentsel tasarım uygulamaları ile yüzey sıcaklıklarını azaltmayı hedefleyen projede; üretilen çözümler uygulandığında, yalnızca yüzey sıcaklığının azaltılması ile kalmayıp ilçede yeşil alan miktar ve niteliklerinin artırılması, yeni kamusal alanlar yaratılması, uygulama alanlarında bulunan yapılarda soğutma için harcanan enerji miktarının yüzde 25 kadar düşmesi gibi birçok fayda sağlanacağı belirtiliyor.

İlçe sakinlerinin yaşam kalitesi artacak

İzmir Kalkınma Ajansı’nın Teknik Destek Programına yapılan başvuruda, kentsel yüzey sıcaklıklarını düşürmeye yönelik doğa tabanlı mekânsal çözümler öneriliyor. Bu çözümler, ekonomik ve çevresel olarak sürdürülebilir bir şekilde kentsel dayanıklılığı ve yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. İklim değişikliği bağlamında yerel düzeyde afet yönetiminin güçlendirilmesi de projenin öncelikli hedefleri arasında yer alıyor. Yapıların yoğun ve yeşil alanların sınırlı olması sebebiyle dış bölgelere göre daha yüksek sıcaklıklara sahip adalar haline gelen kentsel alanların ısı adası azaltılarak açık-yeşil alan kapasitesinin artırılması ve ilçe sakinlerinin termal konfor düzeylerinin iyileştirilmesi planlanıyor. Hayata geçirilmesi planlanan tüm bu adımlar ile Çiğli’yi iklim değişikliğine karşı daha dayanıklı, yeşil ve sürdürülebilir bir geleceğe yönlendirmek amaçlanıyor. Proje sonunda yapılan analiz çalışmasına göre ilçede seçilen üç bölgede kentsel ısı adası etkisini en aza indirmek için izlenecek yöntemleri içeren bir strateji belgesi ortaya konacak.

“Çiğli’nin geleceği için sürdürülebilir çözümler üreteceğiz”

Bu projenin Çiğli’nin sürdürülebilir bir geleceğe adım atmasına katkı sağlayacağını ve ilçe sakinlerinin yaşam kalitesini artıracağını ifade eden Başkan Yıldız, “İklim değişikliği, sadece çevresel değil aynı zamanda ekonomik ve sosyal boyutları olan önemli bir konu. Geldiğimiz noktada; artan sıcaklıklar, değişen yağış rejimleri ve ekstrem hava olayları, tarım, su kaynakları ve insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturuyor. Bu nedenle, iklim değişikliği ile mücadele etmek ve uyum sağlamak için kapsamlı ve bütüncül bir yaklaşım benimsememiz gerekmektedir. Çiğli Belediyesi olarak, günlük yaşantımızı ve geleceğimizi ilgilendiren bu konuda üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Hayata geçirdiğimiz bu proje ile iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine yerel anlamda sürdürülebilir çözümler üretmeyi amaçlıyoruz. Enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik etmek ve karbon ayak izimizi azaltmak için çeşitli projeler yürütüyoruz. Ayrıca, yeşil alanların korunması ve artırılması, atık yönetimi ve geri dönüşüm faaliyetleri gibi çevre dostu uygulamaları da hayata geçiriyoruz. Bu çabalarımızın yanı sıra halkımızı bilinçlendirmek ve iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmak için eğitim ve bilgilendirme kampanyaları düzenliyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için hep birlikte hareket etmemiz gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.