İZMİR

Dikili Meclis Üyesinden "Damar Göl ranta kurban gidiyor!"

Dikili'deki Küçük Sanayi Sitesi’nin bitişiğinde yer alan Damar Göl’deki çevre katliamı pes dedirtti. Dikili Belediyesi Meclis Üyesi Abdullah Özüdoğru, "Dikili'nin Damar Göl'ü ranta kurban gidiyor" dedi.

Abone Ol

Dikili’deki Küçük Sanayi Sitesi bitişiğinde yer alan Damar Göl’deki görüntüler tepkiye neden oldu. Göle yakın ‘özel mülkiyetli’ bir tarlanın çöp moloz ve hurda yığınlarıyla doldurulduğu görülürken, vatandaşlar duruma isyan etti. Vatandaşlar yaşanan çevre katliamına karşı Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz’e seslenerek, “Başkan Kırgöz Dikili’nin Damar Göl’ü çöp deposuna döndü. Ne zaman önlem almayı düşünüyorsunuz? Dikili’ye bunu yapmaya utanıyor musunuz?” diyerek tepki gösterdi.

Bölgedeki çöp, moloz ve hurda yığınlarının en kısa sürede temizlenmesini isteyen vatandaşlar, Başkan Kırgöz ve Belediye ekiplerine “Damar Göl’ümüze sahip çıkalım” çağrısında bulundu.

“DAMAR GÖL’Ü İZİNSİN DOLGULARLA YAĞMALANDI”

Öte yandan Dikili Belediyesi’nin Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Meclis Üyesi ve Şehir Plancısı Abdullah Özüdoğru’da yaşanan çevre katliamına dikkat çekti. Meclis Üyesi Özüdoğru, Dikili’nin Damar Gölü’nün kişisel rant uğruna organize imar talanına kurban gittiğini belirterek, “Doğal bir gölet olan küçük sanayi sitesi bitişiğindeki Damar Göl’deki 88 dönümlük ‘özel mülkiyetteki’ bir tarla; özellikle geçen yıldan başlayarak moloz, çöp ve hurda yığınları ile bizzat yerel yönetim eliyle ya da nezaretiyle dolduruldu, dökülen moloz yığınlarının ve kapatılan kanaletlerin sebep olduğu taşkınlar sonucu, Dikili Sanayi Sitesi'ndeki dükkanlar geçen kış yağan yağmurlar sonrası taşkınlara maruz kaldı. Dükkanları taşkınlara teslim olan sanayi esnafımız, binlerce liralık maddi zarara uğradı” dedi.

Damar Gölü’nün izinsin bir şekilde yağmalandığına vurgu yapan Özüdoğru, “Artık konut alanı içinde kalan ve yetersiz olduğu aşikar mevcut sanayi sitesinin; sivil toplum kuruluşları, sanayi esnafı ve diğer yerel bileşenlerle yapılacak işbirliği ve ortak düşünce ile yeni yapılacak çevre yolu üzerine yada başka bir noktaya taşınması veya TOKİ işbirliğiyle yeni ve modern bir küçük sanayi sitesi alanına taşınması gerekirken; doğal bir zenginlik olan Damar Göl’ün izinsiz dolgularla yağmalanan bölümü Dikili Belediyesi önderliğinde ve takibiyle Turizm Bakanlığı onayı ile ‘Küçük Sanayi Sitesi Gelişme Alanı’ oluverdi” diye konuştu.

“YANGINDAN MAL KAÇIRIRCASINA ASKIYA ÇIKARILDI”

Özüdoğru açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Her nedense imar planlarına yönelik planlama hiyerarşisi hiçe sayılarak; 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı, 1/25.000 ölçekli nazım imar planı, 1/5000 ölçekli nazım plan şeması ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının tamamı tek bir kararla, adeta yangından mal kaçırırcasına, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Dikili Belediyesi tarafından alelacele topluca (!) askıya çıkarıldı.”

ÖZÜDOĞRU PLANLARA İTİRAZ ETTİ!

11 Eylül 2024 tarihinde askıya çıkarılan ve 10 Ekim 2024 tarihinde askıdan inen söz konusu planlara karşı itirazda bulunduğunu belirten Özüdoğru, dilekçesinde itiraz sebeplerine şu ifadelere yer verdi:

  • “Söz konusu imar planı değişikliklerinin aynı anda hazırlanması ve aynı karar ile onaylanması, hepsinin aynı zaman diliminde askıya çıkarılması; idare ve imar hukukunun temel ilkelerine uygun değildir.”
  • “Damar Göl yamaç sularının toplandığı bir havza konumundadır. Ve bu özelliği nedeniyle hem yerleşime uygun değildir hem de mevcut küçük sanayi sitesi dükkanlarının yağışlar sonrası su baskını ve sel riskini azaltmaktadır. Nitekim son yıllarda Damar Göl bölgesine yapılan bilinçsiz dolgular 2023-2024 sonbahar ve kış sezonunda Dikili sanayi Sitesinin sular altında kalmasına sebep olmuştur.”
  • “Bilindiği üzere mevcut Dikili küçük sanayi sitesi; gelişen kent ve özellikle konut yapılaşmaları sebebiyle artık konut alanları içinde kalmış durumdadır. Sanayi tesisleri kadar olmasa da küçük sanayi siteleri de gürültü, toz, görüntü kirliği, üretilen sağlığa zararlı atıkları ile insan sağlığını tehdit etmektedir. Bu alanlardaki araçlar; yarattığı kentsel trafik yoğunluğu, trafik sorunlarına yüklediği zorluklar ve sorunlar nedeniyle konut alanlarından yalıtılmış bölgelerde, ulaşım sorununun giderildiği gelişme alanlarında konumlandırılmalıdır. Bugün yapılması gereken Dikili’deki küçük sanayi sitesinin Damar Göl’ü işgal ederek büyütülmesi değil; yetecek büyüklükteki başka bir alana, yukarıdaki hassasiyetler çerçevesinde taşınması olmalıdır. Bu vesile ile doğal yapısı ve zenginliğiyle Damar Göl’de gölet niteliği ile rekreasyon alanı olarak konut alanları ortasında kalacak bir ‘prestij alanına’ dönüşebilecektir.

 kaynak:medyaege