Gazeteci Mustafa Tübcel ile Siyasetçi ve Yazar Erhan Çalışkan, Çeşme'nin 2025 yılı bütçesini değerlendirdi. Çalışkan, belediyenin gelir kaynakları ve harcama planları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Çalışkan şöyle devam etti;
Çeşme Belediyesi'nin Gelir Kaynakları
"Çeşme'nin 2025 yılı bütçesi 2 milyar 500 milyon lira olarak belirlenmiş. Tabloda görüldüğü gibi, Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, aslında 642 milyon TL'lik arsa satışı yapacağını ve bu şekilde gelir elde edeceğini ifade ediyor. Ayrıca, 300 milyon TL'lik ceza kesmeyi planladığını da söylüyor. Bu, 'Siz bina yapmaya devam edin, ben yine de size ceza kesmeye devam edeceğim' demek anlamına geliyor. Ancak Çeşme Belediyesi'ni diğer belediyelerden ayıran bir özellik var: 265 milyon TL'lik kira geliri bulunuyor. Başkan, Çeşme'de yaşayan su abonesi olan tüm vatandaşlardan toplamda 100 milyon TL gelir elde etmeyi planladığını belirtiyor."
Belediyenin Borç Tablosu: Çeşme'nin Şanslı Durumu
"Belediyenin borçlarına baktığımızda ise, belediye borcunun 210 milyon TL, şirketlerin borcunun ise 65 milyon TL olduğunu görüyoruz. Bu da toplamda 275 milyon TL'ye tekabül ediyor. Bu, borcu az olan 5 belediyeden biri olarak Çeşme'nin bu açıdan şanslı bir belediye olduğunu gösteriyor."
Personel Harcamaları ve Yatırım Oranı
"Bütçenin nasıl harcanacağına bakacak olursak, Başkan, gelirin neredeyse %50’sini personele harcayacağını belirtiyor. Yani her 2 liranın 1 lirası personele ödenecek. Bu demek oluyor ki neredeyse her haneden bir kişi belediyede çalışıyor."
Sosyal Belediyecilik ve Hane Yardımları
"Hane yardımları için ayrılan miktar çok düşük, sosyal belediyecilik anlayışına ters düşüyor. Genel olarak, Çeşme Belediyesi’nin sosyal belediyecilik ve yatırım belediyeciliği açısından bir vizyonunun olmadığı ve bütçesinin büyük bir kısmının personele harcandığı görülüyor."
Sonuç: Çeşme'nin Geleceği ve Bütçenin Gelecekteki Etkisi
"Çeşme gibi Türkiye'nin parlayan ilçelerinden birinde bu tür belediyeciliğin maalesef yakışmıyor. Yatırımlara yalnızca %15’lik bir pay ayrılacağı belirtiliyor. Temsil ve yatırımlara ise bütçenin sadece %0,8’i ayrılmış. Çeşme, geçtiğimiz aylarda da eğlenceleri, festivalleri ve konserleriyle ünlü bir ilçe olmasına rağmen, bu yatırımlara %1’in altında bir pay ayrılması oldukça düşük bir oran. Zamanla bu harcamaların ne kadar olacağı görülecek. Hane yardımı için ise tabloda çok az bir miktar ayrıldığı görülüyor, bu da sosyal belediyecilik anlayışına ters düşüyor. Genel olarak harcamalara baktığımızda, Çeşme Belediyesi'nin sosyal belediyecilik ya da yatırım belediyeciliği açısından bir vizyonunun olmadığı ve bütçesinin büyük bir kısmını personele harcayacağı ortada."