31 Mart seçimlerinnde Cumhuriyet Halk Partisi'nden Karabağlar Belediye Başkanı seçilen Helil Kınay, görev sürecinin ilk 100 gününü basın mensuplarına değerlendirdi.

Kibar Belediye kompleksinde düzenlenen toplantı Karabağlar tanıtım filmi ile başladı. Başkan Helil Kınay'ı basının önünde İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Sözcüsü ve Karabğlar Belediye Başkan Yardımcısı Elvin Sönmez Güler de yalnız bırakmadı.

Kınay’ın konuşmasından satır başları ise şöyle;

BENİ HEYECANLANDIRIYOR

“100 günlük süreç içinde yaptıklarımızı anlatmak beni heyecanlandırıyor. Yola başlarken kente dair hayallerimizi sizler aracılığıyla anlattık. Seçim süreci ve sonrasında geçen 100 gün o kadar yoğun geçti ki zaman zaman bir araya gelip sohbet edemedik. Bugün bir araya gelmek, özlediğimiz sohbetleri paylaşmak ve yaptığımız çalışmaları sizlerle paylaşmak istedik. Bundan sonra da bunları sizlerle paylaşacağız.

MIŞ GİBİ YAPILAN DEĞİL…

Karabağlar büyük bir zenginlik barındırıyor. Ancak Türkiye’nin geldiği noktada tüm yıkımları yorgunlukları yoksunlukları en ağır yaşayan ilçelerden bir tanesi. Ekonomik, toplumsal sosyolojik şiddeti en ağır yaşıyoruz. Belediyecilik hizmetlerine en çok ihtiyaç duyan ilçelerden bir tanesi. 1620 çalışanımız var. Biz hedeflerimizi ortaya koyarken sözlerimiz hiç değişmedi. Yıllardır halktan yana halkın hakkını savunan adaletli, sağlıklı kentler için mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi Karabağlar için büyüteceğiz. Büyüyen gelişen yaşatan yaşayan büyün bu süreçlerde halkın refahını halkıyla paylaşan bir Karabağlar hedefledi. Toplumcu akıllı planlı Karabağlar için yolculuğumuza çıkmıştık. En büyü hedefimiz ortak yönetim anlayışımız. Mış gibi yapılan değil o kararlara ortak olarak eşiklikler bitlikte görüp tamamlayan süreci işlettik.

AFETLERE KARŞI DİRENÇLİ BİR KENT YAŞAMI ORTAYA KOYMAK ZORUNDAYIZ

İlk meclisimizde yeni komisyonlar kurduk. Biz Karabağlar’ı mahalle meclisiyle yöneteceğimizi söyledik. Komisyonumuzu kurduk. En büyük sorun uyuşturucu, bağımlılık. Karabağlar’da en büyük problemlerden biri bu. Hangi sokağa gitseniz sorun bu olarak çıkıyor. Komisyon kurduk bununla ilgili ve çalışmalar devam ediyor. Kentsel dönüşüm komisyonu kurduk. Sağlıklı planlı dirençli kentleşme anlayışıyla devam edeceğiz. Dirençli kentler komisyonu kurduk. Hayata, afetlere karşı dirençli bir kent yaşamı ortaya koymak zorundayız.

BİZİM AMACIMIZ KARABAĞLAR’IN HER YERİNE ULAŞMAK

Seçim öncesi çalışmalarımızda muhtarlarımızla her ay düzenli toplantılar düzenleyeceğimizi söylemiştik. Bizim amacımız Karabağlar’ın her yerine ulaşmak. Onlarla beraber önerileri sorunları alırken ortak payda ile çalışma kültürüyle belediye çalışmalarını onlara aktarıyoruz. Bu ziyaretler düzenli olarak devam edecek.

STRATEJİK PLAN BİR KENTİN ANAYASASIDIR

Stratejik plan bir kentin anayasasıdır. Tüm atılacak adımları otaya koyan, temel belediyecilik hizmetlerinden personel çalışmalarına kadar her şeyi ortaya koyacak çalışma. Yine ortak yönetim anlayışıyla çalışmalarımızı başlattık. Tüm paydaşlarla mış gibi planlar değil hayata dokunan elimizdeki imkânlarla sokağa yansıtabileceğimiz plan çalışanlarını adım adım yürütüyoruz.

TMMOB KARABAĞLAR İLE OMUZ OMUZA

TMMOB ile imzalanan ortak protokoller olduğunu aktaran ve her konuda uzmanlardan destek alındığını ifade eden Kınay, “TMMOB ile, benim de parçası olmaktan gurur duyduğum TMMOB ile yeni protokoller imzaladık. Dolayısıyla Karabağlar’da hem belediyenin hem de tüm mahallelere yansıyan çalışmalarda odamızın hayata verdiği kamusal, halktan yana anlayışla beraber çalışacağız. Diğer odalarımızla da yürütecek planlarımız var” dedi.

EN ACI TECRÜBELER OLDU

Afetler ve yangınlar kentte yaşadığımız en acı tecrübeler oldu. İzmir’in her bir köşesinde yanmadık yerimiz kalmadı. Kendi fiziksel imkânlarımızla beraber tüm afet bölgelerine destek vermeye çalıştık. Afeti yönetme noktasında birlikte çalışmak acı ama deneyimlerimizden bir oldu.

BEN HAYAL SATMADIM

Her gün ekonomi konuştuğumuz süreçte hangi yatırımları yapacağız, neler yapacağız sorusunun cevabını seçim döneminde... Ne yazık ki içimizde bulunduğumuz koşullarda büyük yatırımlar yapan şansımız yok. Ben hayal satmadım, gerçek çalışmalarla hayata dokunacağımızı söyledim. Atatürk gençlik ve spor merkezi çakışması var. Geçen dönemde başlayan bizim dönemimizde tamamlanacak. Ekonomik maliyetlerine baktığımızda, doğru ekonomi ile bir değil 3 gençlik merkezi yapabilirdik. Büyük bir spor alanı hizmetini kazandıracak.

Yeşilyurt Pazar yeri... Karabağlar’ın her yerinde Pazar yeri ihtiyacı var. Kapalı, sağlıklı ve güvenli pazaryeri oluşturmak amacımız. Bunu da tamamlayacağız.

HEDEFİMİZ FAZLASINI KAZANDIRABİLMEK

Büyükşehir ile yürüteceğimiz çalışma ile hedefimiz bundan fazlasını kazandırabilmek. Belediyecilik hizmetlerini temel ve sosyal belediyecilik hizmetleri olarak ayırdık. Karabağlar'da konuştuğumuz en önemli sorunlardan biri trafik sorunuydu. Son döneminde Büyükşehir Belediyesi ile hali hazırda devam eden çalışmalar ile 2 projemiz tamamlanmış olacak. 100 gün içinde ilçemizin her yerinde bakım onarım ve yenileme çalışmaları yaptık.

13 BİN TON ASFALT DÖKTÜK

Altyapı konusunda Karabağlar’ın eksikleri olduğunu söyleyen ve yaptıkları çalışmaları anlatan Kınay, “100 gün içerisinde Karabağlar’ın her yerinde bakım, onarım çalışmalarına devam ettik. Yollarımız, kaldırımlarımız, temel altyapı hizmetleriyle ilgili eksiklerimiz var. 13 bin ton asfalt ürettik, yol bakım ve asfaltlama çalışmaları yaptık. 3 mahallede yeni parklar yaptık. 25 mahallede bakım çalışmaları gerçekleştirdik. Özellikle bu kadar çok betona boğulmuş, kaldırımı, yolu ve sokağı olmayan Karabağlar’da parklarımızı geliştirme noktasına gittik. Park ve Bahçeler ekibimiz tüm mahallelere eşit hizmet verecek şekilde çalışmalara devam ediyor. Bank ve mobilyaları kendimiz üretiyoruz” diye konuştu.

27 BİN ÇUVAL İNŞAAT ATIKLARI TOPLADIK

En önemli sorunlardan biri temizlik. Bizler 970 temizlik personeli sayımız ile temiz bir Karabağlar için uğraşıyoruz. İnşaat atıkları ile ilgili süreçte bizler 27 bin çuval inşaat atıkları topladık. Karabağlar'da kaldırım işgalleri zaten dar olan kaldırımlarımızda zabıtalarımız çalışmalarını yaparken bir taraftan esnafımız ile toplantılar yaparak sorunları ve çözümleri anlattık. Amacımız kentte yaşayan tüm paydaşlarımızın kendi üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmesi.

YAŞATMAYI SEÇİYORUZ

Can dostlarımızı sahiplendiriyoruz. Mayıs ayıda sahiplendirme çalışmaları ile ilgili bir çalışma başlattık. Bizler 100 günde 150 patili dostumuzu sahiplendirdik. Hep söyledik; biz yaşatmayı seçiyoruz. Veterinerlik hizmetlerimizi kapasitesini arttırarak, sahiplendirmeyi arttırarak birlikte nasıl yaşarız sorusunun cevabını vereceğiz. 3 tane pati açtık. 2 tane daha 15 günde açacağız.

KARABAĞLAR'DA DOĞAL GAZ SORUNU

Mahallelere doğalgaz getirmek için çalıştıklarını söyleyen Kınay, “Karabağlar’da doğalgaz için çalışıyoruz, göreve geldiğimizden itibaren İzmirGaz yetkilileri ile konuşuyoruz. Kendi yetki alanımızda 4 mahalle var, çoğunluğu bakanlık yetkisinde. Biz kendi yetki alanımız için gerekli çalışmaları yaptık, bakanlık ile de karşılıklı kurumsal görüşmeleri yürütmeye devam edeceğiz. Bu kadar çarpık yapılanma Karabağlar’da konuşulurken İzmir’de planlanma aşamaları tamamlanmış bir ilçeyiz. Parselasyon çalışmaları biterken yerinde dönüşüm için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

KARABAĞLAR PLANLAMA SÜRECİNİ TAMAMLANMIŞ BİR İLÇE

Bu kadar çarpık yapılaşmanın konuşulduğu yerde aslında Karabağlar planlama sürecini tamamlanmış bir ilçe. Parselasyon çalışmaları büyük ölçüde tamamlanmış, inşaat faaliyetleri ortaya çıkacak olan Karabağlar için çalışmalara devam ediyoruz. En büyük sorun riskli alanlardı. 12 yıldır kangrene dönmüş alanlara ilişkin Jeoloji Mühendisleri Odası ile bir çalışma grubu kurduk. Bu çalışmalarımız sonbahar döneminden itibaren hızlanacak.

BİR DAYANIŞMA GÜCÜ GÖSTERMEK İSTEDİK

Sosyal belediyecilik en önemli hizmetlerimizden bir tanesi. Herkesin iş aradığı noktada sözümüz vardı ve iş olanakları ile ilgili sokakta herkes ‘iş arıyorum, ne yapabilir’ noktasında sözümüz vardı. Bölgesel istihdam ofisi kuracağız. Bir dayanışma gücü göstermek istedik. 25 Mayısta açtık ve ofisimizde 72 gün 25 firma toplu iş görüşmeleri gerçekleştirdik. 228 vatandaşımız iş sahibi oldu. Bunun sağlamış olmak bizim için önemli.

KİMSENİN YALNIZ HİSSETMEDİĞİ BİR BELEDİYECİLİK HEDEFLİYORUZ

Karabağlar'da kimsenin yalnız ve unutulmuş hissetmediği bir belediyecilik hedefliyoruz. Öncesinde olan hizmetlerimizin kapasitesini artırarak devam ediyoruz. Rakamları sevinerek değil utanarak söylüyorum. Hedefimiz bu rakamlara ihtiyaç duymayacak bir halk yaratmak. 3124 kişi sosyal destek kartından yararlanıyor. 3155 kişiye Ramazan ve Kurban Bayramlarında gıda kolisi desteği verdik.

HALK LOKANTASI AÇIYORUZ

Karabağlar'da 5 halk satış noktası ve 1 kent lokantasını 1 ay içinde hayata geçireceğiz. Kent lokantasını en ihtiyaç olan Bozyaka Hastanesi yakınında açacağız.

ASKIDA

Askıda mobil, oyuncak, kitap, kırtasiye ve kıyafetle ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın ihtiyaçları karşılansın diye sosyal butiğin kapsamını genişletiyoruz.

Sağlık hizmetlerimizi güçlenerek devam ediyor. Sağlığı geliştiren belediye ünvanını almak için çalışıyoruz. Sağlıklı kentler birliğine üye oldu.

Gurur duyduğumuz bir proje kız öğrenci yurdu. 91 odası 274 öğrencisiyle devam ediyor. Biz ne olursa olsun bu hizmetlerimizi sürdüremeye devam edeceğiz.

KARABAĞLAR ŞEHİR TİYATROSUNU KURDUK

Gurur duyduğumuz bir iş daha… Karabağlar Şehir Tiyatrosunu kurduk. Şu an hazırlık çalışmaları devam ediyor. Hedefimiz 2025 yılında ilk oyununu sahnelenmesi.

BİZ UZUN BİR YOLA ÇIKTIK VE BİR HİKAYE YAZMAK İSTEDİK

Bunlar bizim ilk 100 günde attığımız adımların başlangıcı. Biz uzun bir yola çıktık ve bir hikaye yazmak istedik. Çok şey yapmak istedik, çok çalışma yapmamız gerekiyor. Bunları yaparken güvenle ve liyakatle yürütmemiz gerekiyor. Belediye imkanlarımızın yettiği yerde belediye imkanları ile ancak halkın katkılarını katarak herkesle birlikte yönettiğimiz bir belediye yaratacağız demiştik. 5 yıl sonunda ilçemizde yaşayan her yaştan herkesin konuştuğu, birbiri ile sohbet eden bir aile ortamı yaratmak istiyoruz.

SOKAKTAKİ HER BİR VATANDAŞIMIZIN MÜCADELESİ

Tasarruf genelgesi  ve mali durum hakkında konuşan Başkan Kınay, "Ülkenin ekonomisini 20 yıldan fazla süredir her gün konuşuyoruz. Bizler de belediye başkanı olarak aday olduğumuzda, ilçemizde tüm yokluklar içinde yapılması gerekenleri ortaya koyarken, ekonominin kötüye gittiğini ve gerçeklere baktığımızda koşulların sınırlı olduğunu paylaşmıştık. Ben hayallerden değil gerçeklerden bahsediyorum. Ekonomik şiddeti hepimiz yaşıyoruz. Bütçemizi ve çalışmalarımızı bilerek Türkiye’nin değişmesi gerektiğini dile getirerek hizmetlerimizi gerçekleştireceğiz. Tasarruf tedbirleri belediyemizin karşısına çıktı ancak bu yayınlanmadan önce de biz tedbirleri uyguluyorduk. Bunu yaparken koşulların giderek zorlaştığı süreçte yoklukta neyi var edebiliriz onun hesabını yapıyoruz. Şu ana kadar nasıl geldiysek bundan sonrasını da doğru bir şekilde göreceğiz. Bu, sokaktaki her bir vatandaşımızın mücadelesi” diye konuştu.

HESAP VEREMEYECEĞİM HİÇBİR ŞEY YOK

(Belediye başkanlığı sürecinde bağış aldığı ve kadro verdiği iddiaları) Bu konuda konuşma gereği duymuyorum. Kim olduğum nasıl bir mücadele içinde geldiğim ortadadır. Hayatım boyunca hesap veremeyeceğim hiçbir şey olmadı.  İlgili hukuk gereği yasal süreci başlattım.

YASAL SÜRECİ YÜRÜTTÜK

Ben belediye başkanı olarak, belediyemizdeki tüm çalışma arkadaşlarımız gibi yasa ve mevzuatlara göre çalışmalarımızı yürütmek zorundayız. İlçemizde de çalışmalar bu kapsamda yürütülüyor. Belediyenin bir denetim görevi var. Yapılması gereken denetimler var. Bir kaçak yapı ile ilgili ne olduğunu bilmediğimi... Kuran kursu olarak bahsettiğiniz ancak işletme, eğlence merkezi de olabilir. Biz imar durumuna, inşaat ruhsatı başvurusu olmayan bir alanda çok hızlı bir şekilde inşaatı yükselen 3 katlı yapıya yönelik yasal süreci yürüttük. Belediyenin tüm itirazlarına rağmen sağlam bir sürecin ortaya çıktığı durumda belediye olarak görevimizi yerine getiriyorduk. Emniyet birimleri, kaymakamlık ve valilik ile yıkım sürecini başlattı. Güvenlik önlemleri sağlanamadığı için yıkım gerçekleşmedi. Yasal süreci yürütüyoruz. Görevimizi yerine getirmek için sonuna kadar kaçak yapılaşma, ruhsatsız binalar gibi ne varsa biz hukukla ve mevzuatla doğru kararla süreci yürütmeye devam edeceğiz.

KENTİN BÜTÜNÜNDE GÜVENLİ ALANLAR OLARAK TANIMLAMAK GEREKİYOR

Kentsel dönüşüm ve doğru kentleşme Türkiye'nin tamamında sorun. Bu nedenle çıkarılan imar hakları ile pek çok canımızı kaybettik. Karabağlar da bundan kendi payını alıyor. Kentsel dönüşümü sadece bakanlığın belirlediği alanlar değil, kentin bütününde güvenli alanlar olarak tanımlamak gerekiyor. Yeşil alanlar ve sosyal donatılar ile güvenli dönüşümü ortaya koymak gerekiyor. Bunun yapılması için bakanlığın yetkili olduğu yerde bakanlıkla, hatta büyükşehir belediyesi ve bakanlıkla görüşme yapacağız. Kentte yaşayan ancak kentte yaşadığını hissetmeyen vatandaşların hakkını alması gerekiyor. Biz gereğini yaparız. Dönüşüm planı yapılamıyorsa yetkinin bize verilmesi için gereğini yapacağız.

YILLARCA SÖYLEDİĞİMİZ SÖZLERİ HAYATA GEÇİRECEK ADIMLAR ATIYORUZ

Yıllarca meslek odası başkanıyken söylediğim sözlerde elbette değişiklik var. Kentlerin bilimle ve mühendislikle alınacak kararlarının halktan yana olmasını savundum. Bu cümleleri ortaya koyacak iradenin sahibiyim. Karabağlar Belediye Başkanı olarak tüm bu sözlerimizi hayata geçirmek adına tüm gücümü ortaya koyacağız. Biz yıllarca söylediğimiz sözleri hayata geçirecek adımlar atıyoruz. Bunun sözünü de ekliyorum.

“Nasıl bir İzmir” serisi, gıda ve tarım paneli ile devam etti “Nasıl bir İzmir” serisi, gıda ve tarım paneli ile devam etti

ÜZERİNE DÜŞEN NE VARSA YAPACAĞIMIZI SÖYLÜYORUZ

Riskli alan olarak ilan edilen bölge ve TOKİ konutları ile ilgili bir plan uyuşmazlığı ve devam eden dava var. Benim oda başkanıyken söylediğim söz bugün de değişmiyor. Planlamanın sağlıklı ve doğru şekilde yapılması, bölgeye yönelik, bölge vatandaşının ekonomisini düşünerek bölge halkının ihtiyaçlarını karşılayacak bir planlama yapılması gerektiğini savunuyoruz. Belediyemizin yaptığı itirazlar bu nedenle haklı bulunmuştur. Biz, bu değişikliklerin bakanlık tarafından yapılarak bölgenin dönüşmesini ve belediyemizin üzerine düşen ne varsa yapacağımızı söylüyoruz.

YETER Kİ HALKTAN YANA, HAKTAN YANA PROJELER OLSUN

TOKİ konutları ile ilgili vatandaşlarımızın mağdur edildiği söyleniyor. 750 vatandaşın sadece mağdur edilmediğini, dönüşüm yapılması gereken pek çok alan var. Burada dönüşümü gerçekleştirebiliriz. Karabağlar’ın ihtiyacı olan üniversite alanında lüks ticaret anlayışına dönüştüğü noktada, TOKİ’nin yasal hakkı olmamasına rağmen planları iptal edilen bir yerde kura çektiği, hukuk dışı işlemler yaptığı noktada vatandaşı mağdur edenin TOKİ olduğunu dile getirdik. Bununla ilgili mağdur edenlerle ilgili gereğinin yapılması gerekmektedir. Biz TOKİ ile halkın konut sahibi olmasını sonuna kadar destekliyoruz, yeter ki halktan yana, haktan yana projeler olsun.”