Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos ayı olağan ilk oturumu Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. 

Oturuma gündem dışı bölümde yaşanan tartışmalar ve çarpıcı mesajlar damga vurdu. 

CHP cephesinden biyolojik ömrünü tamamlayan Harmadanlı Katı Atık Betaraf Tesisi hakkında çıkan mahkeme kararının gölgesinde Menderes’teki belirlenen alanda İl Tarım Müdürlüğü’nün değişen ve ÇED sürecini tıkayan tavrına dair sert eleştiriler gelirken, AK Parti Grubu da ‘kentsel dönüşümde kooperatif modeli’ konusunu yeniden gündeme getirdi. 

Oturumda ayrıca İZSU Genel Müdürlüğü’nün İller Bankası’ndan kullanacağı faiz hariç 250 milyon liralık kredi için Başkan Tunç Soyer’e yetki verilmesi maddesi de gündeme geldi ve oybirliğiyle onaylandı. 

BÖRÜHAN: BİZ GECİKMELİ YAPIYORUZ AMA SİZ HİÇ BAŞLAMIYORSUNUZ

Karşıyaka Belediyesi’nden fuar ziyaretçilerine deprem eğitimi Karşıyaka Belediyesi’nden fuar ziyaretçilerine deprem eğitimi

Oturumun gündem dışı konuşmaları bölümünde söz alan CHP'li Meclis üyesi Cenap Börühan, Cumhur İttifakı'nın İzmir için ortaya koyduğu ‘35 İzmir 35 Proje’  vaatleri üzerinden AK Parti'nin kente vaat ettiği 44 proje ve yatırımları gündeme getirdi. Börühan, 44 projenin içinden sadece altısının hayata geçirilebildiğini hatırlattı.

Büyükşehir’in kent yatırımlarının gecikmeli olsa dahi hayata geçirildiğini belirten Börühan, "Gecikmelerin sebebi her zaman açıklanıyor. Ana sebebinin de ekonomi olduğu biliniyor. Çünkü gerçekten yorgun bir ekonomimiz var. Hasarlı ekonomimiz var. Yerinde durmayan değerler var. Yapılamamasının sebeplerini açıklayabiliriz. Her işte gecikme olabilir. Bunların sebepleri var. Elimde 12 Haziran 2011 tarihinde basılmış İzmir halkına dağıtılmış '35 İzmir, 35 Proje' isimli Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bir kitapçığı var. Artısı da var toplam 44 proje. İş gecikmeye gelince ben de sormak istiyorum ki bu projeler niye gecikti, hatta gecikme de yok niye yapılmadı? 44 projeye baktığımızda bu projelerin sadece altısının yapıldığını görüyoruz. Bunları şunun için anlatıyorum; tekrar gündemimize alıp üzerinde durursak İzmir için büyük bir kazanç elde etmiş olabiliriz. Çok büyük bir fırsat. Bunların bazıları o kadar heyecan verici o kadar değerli projeler ki ama bırakın geciktirmeyi hiç başlanamamış bile. Biz gecikmeyle suçlanıyoruz ya da eleştiriliyoruz"dedi.

YILDIZ:  BİZ YAPTIK YA DA YAPMADIK DİYE DÜRÜSTÇE CEVAPLARIZ!
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise CHP’li isimlerin hükümete yönelik eleştirilerine tepki gösterirken, “Bir taraftan AK Parti hükümetlerinin yaptıkları ve yapamadıkları konusunda ders çalışmaya başlamışlar. Biz sizin gibi meselenin arkasına saklanmaz sorduğunuz her soruya yanıt veririz. 35 projenin 25'nin tamamlanmış ve tamamlanmaya yakın olduğunu ben kendisine vereceğim Cenap Bey'in. Bazı bilgileri ediniyorlar ancak Büyükşehir Belediyesi'nin takındığı negatif tavrı ıskalıyorlar.

Bir trajikomik tiyatro oyunu izliyoruz. Kooperatifçilik üstünden başlayan ancak mızrağın çuvala sığmadığı hukuka uymayan sözleşmelerin dolaştığı bir olay. Pazartesi dendi ki biz kooperatifçilikte başarılıyız. Sayın başkanın başarılıyız dediği köy, başkanının kim olduğu belli olan birinden bahsediyoruz. Böyle bir başarınızın olması için demek ki böyle bir ilişki ağınızın olması gerekiyor. kentsel dönüşümde kooperatif başkanınız CHP İl Başkanı çıktı. Siz AK Parti hükümetlerinin ortaya koydukları projeler ilgili ne sorarsanız yaptık yada yapamadık diye dürüstçe cevap alacaksınız. Bizim gösterdiğimiz bu hassasiyeti siz görebilecek misiniz? Ben grup başkanvekilleri dinlerken üzülerek dinledim. O kadar iç içe geçmiş bir modeli başarılı gibi sunmak kentlinin aklı ile dalga geçmektir. Kentsel dönüşüm daire başkanlığı kapatılırken, daire başkanlığını savunan arkadaşlarımız tek bir kelime edemedi. Meclis sıralarının yarısı boştu CHP'de. Kararını içine sindiremeyen arkadaşlar varmış ki burada yokmuş. O gün o tutanağı imzalayan arkadaşlarımız acaba bugün o görevi yapıyor mu? Pazartesi kahraman ilan ettiğiniz, sonra kapattığınız insanlar acaba inşaatı denetleme heyetinde var mı yok mu? Açıkça cevabını bekliyoruz. Hukuksuzluk öyle almış başını gitmiş ki aynı adres veriliyor. İşi aldığımızda şirket ismi değişiyor. Bu model ile Büyükşehir’i batırıyorsunuz. Gerçeğin ipine sarılın Sayın Murat Aydın. Elinizi vicdanınıza koyun. 2,5 yıl önce bu yetkiyi verdik, ilk kooperatifçilik konusu çıkınca sözleşmeleri getirinde dik ancak hiçbiri verilmedi. Bugüne kadar hükümetimizin herhangi bir büyükşehir belediyesine karşı açtığı dava varsa buyursunlar getirsinler. Ancak siz 100 binlik planlara açtınız” dedi.

AYDIN: 3-5 OY FAZLA ALACAKSANIZ DİYE İZMİR’İN HAKKINI YEMEYİN

CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın:Katı atık bertaraf meselesi bir süredir konuşuluyor. Yapay gündem oluşturmak için oluşmuş gündem değil. Apaçık insanların hayatındaki gündemden bahsediyorum. İzBB katı atıklarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bakanlık tarafından onaylanan bir plan hazırladık 2018’de entegre atık yönetim planı… ‘Bunu 30 yere dağıtın, her yeri de belirleyin, böyle oluyorsa daha iyi olur’ diyor. Ama mevzuat ve Bakanlık’ta bunu demiyor. 5 bölge için yaptığın plan doğru mu diyor? İstanbul 17 bin ton üretiyor ve 3 tesis ile bertaraf ediyor. Bir fikir sizin zihninizde güzel olabilir ama fikrin bir altı olur. Biz kaderimizi seviyoruz ama bununla mücadele edeceğiz. Şükür ki sizde gerçeğin ipine sarılmaya karar verdiniz, sarılmaya devam edelim. Bergama ve Ödemiş başarıya yürütülüyor. 2018’de bakanlıkça onaylanan plan gereğince bölgelerin nüfus yoğunluğu ile kapasiteyle işletme başlatıldı. Bergama ve Ödemiş için de ‘çöp kent olacak’ dendi, olmadı. Ankara’da İstanbul’da sizin yönettiğiniz zamanda yapılan tesisler de o şehri çöp kent yapmadı. Bizim için de öyle. Menderes şöyle böyle olacak diyor. İzmir halkının gönüllü ürettiği çöp 5 bin ton. Bu çöpü bertaraf etme yükümlüğü İzBB’de. Çöpün bertaraf edileceği yerleri denetleme de Bakanlığın. Bu bir işbirliğidir. İzmir’e bu kadar kötü bakmayın. İzmir’in çöpünün bertaraf etmeyerek İzBB’yi başarısız gösteremeye çalışmak saf kötülüktür. Bunu İzmir halkına yapmayın. Diyorsunuz ki İzBB başka yerleler belirledi de izin vermedik mi? Bir sürü örneği var. Torbalı Taşkesik, Urla Yarımada, Uzunkuyu Taş Ocağı, Çeşme'de, Menemen'de 2 parsel, Tire Vahşi depolama alanı rekreasyonu, Bergama... Hepsi reddedildi. nelerle uğraşıyoruz ve nelere rağmen kente hizmet etmek için çabamızı sürdürüyoruz anlatacağım. 3-5 oy fazla alacaksınız diye İzmirlinin hakkını yemeyin. En üst standartta çevreye duyarlı tesisiler kurulduğunu biliyoruz biz. AK Parti’de bakanlıkta biliyor. İzmir’e geldiğinde bu kötülük neden? İzmir halkına diyorlar k sen bu siyasi tercihini yaptıkça ben senin önüne bu hizmetlerin getirilmesini engelleyeceğim. Bu partizanca bir kötülüktür. İzBB Çiğli atık sahasını kapatmak için yıllardır çabalıyor. Hiçbir zaman burayı sürdürmek için diretmedi. Oluşan hukuki durum gereği İzBB atık yönetimini revize eti. Kuzeydeki heyelan bölgesine atık almayacak diğer bölümlere alınana atıklar azaltılacak ve atıklar Bergama ve Ödemiş’e gönderilecek. Bununla birlikte İzmir halkının 110 milyon TL’si boşa gidecek. Menderes Güney 2 tesisi ile ilgili...” dedi.

“BÜROKRATİK MEKANİZMALARLA BASKIYA ALARAK HALLEDEMEZSİNİZ”

Sözlerine devam eden Aydın, “İzmir halkının 10 milyon lirası bu yüzden boşa gitmiş olacak. Bu İzmir halkının parasıdır. Bu 110 milyon lira başka hizmete gidecek paranın buraya aktarılması demektir. Transfer maliyeti 500 milyon lira. Uzayan yol yüzünden harcayacağı yakıt bir yana, karbon salınımı ayrı bir olay. İzBB ben o dönemin koşullarıyla Çiğli Harmandalı tesisini kapatmak istiyorum. Yasayla yetki alanını genişlettikten sonra çöpü 5 ayrı bölgede bertaraf etmek istiyorum. Bakanlığa sunuyoruz ve onaylıyor yerleri belirlemeye başlıyoruz ve şunla karşılaşıyoruz; Menderes güney 2 tesisi… 13 ayrı kuruluşa görüş soruyoruz, hepsinden olumlu görüş alıyoruz. Bunları aldıktan sonra il mahalli çevre kuruluşunu götürüyoruz. Bu onaylanıyor. Bu kararı yanlış bulan yurttaşlar dava açıyor. Mahkeme ret ediyor. Burası doğru diyor. Yetmiyor. Projenin fizibilite raporunun çevre il müdürlüğü onaylıyor. ÇED sürecini başlatıyoruz. ÇED uygunluğu onaylanmış yerle ilgili bütün kurumlarda yine görüş alıyoruz. Tarım müdürlüğü biraz ilerdeki zeytin alanı için ben buna olumlu görüş vermiyorum diyor. Biz Şubat 2022den beridir merkezi idareyi ikna etmeye çalışıyoruz ama nuh diyor peygamber demiyor. ÇED süreci ağustos 2024’te sonlanacak. Bu engellemek… İzmir halkı kaderini seviyor. Bu şehirde yaşamayı seviyor. İzmir halkı İzmir’in özgür, demokratik ortamdaki yaşam tarzını seviyor. İzmir halkının şehrine ve yaşamına olan tutkusu bu tür bürokratik mekanizmalarla baskıya alarak halledemezsiniz. Bunu İzmir halkı göğüsler, İzBB’de göğüsler. Siz İzmir halkına verdiğiniz sözleri yerine getirin” dedi.

HIZAL’DAN ‘MENDERES’ YANITI, ‘DÖNÜŞÜM’ TEPKİSİ! 
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise söze, “İzmir Büyükşehir Belediyesi çöp meselesinde sabıkalı bir belediye” diyerek başladı ve şunları kaydetti: Hatırlayın, Sayın Tunç Soyer, ‘Ben Seferihisar Belediye Başkanı olsam, orada bir tesis kurulacağını duysam, ilk ben karşı çıkarım’ dedi. Neden? Çünkü sabıkalı bir belediye var. Evet Menderes’te bir takım bürokratik problemler var. 5 bölgeden söz ediyorsunuz. Ödemiş, Bergama, Menderes, Yarımada... 5.neresi? Harmandalı. Kapatmak zorunda olduğunuz Harmandalı. Orada biyogaz Büyükşehir Belediyesi’nin sitesinde yayınlanmış bir haber var. ‘Büyükşehir katı atık dönüşüm tesisi mücadelesi’ni kazandı diye. Karşıyaka Yamanlar için. O tarihten bu yana kadar ne yaptınız? Aslında temel sorunu çözecek olan tesis Yamanlar’daki tesis. Dolayısıyla bu çöp konusundaki bütün tezleriniz yanlış. 

Hızal ardından ‘kooperatif modeli’ tartışmasına da değindi ve pazartesi günkü oturumda gündeme gelen ‘sözleşme/devir’ konusunda şunları söyledi: İZBETON resmi yazılarda ne diyor? ‘Şu etaplarda yapıma başladık, şu etapları da bunlara verdik’... İlgili idareden izin var mı? Yok, emrivaki! Dolayısıyla iş temelde sakat başlamış. Ortaya çıkan hukuki eksikliklerden dolayı hemen hoop en iyi yaptığınız iş, ‘Engelleniyoruz’ çıkışı. Örnekköy’de 3.etapta olması gereken seviye yüzde 89, olan seviye yüzde 12. Kim engellemiş? 4.etapta olması gereken seviye yüzde 89, olan seviye yüzde 25. Aktepe-Emrez, Genel Başkanınıza temel attırdınız. Olması gerek seviye yüzde 63, şuanki seviye yüzde 4. Örnekköy 2.etaba gelince... 2886 yasa kapsamında ihaleyle verilmiş, Ankaralı bir firma almış. Olması gereken seviye yüzde 100, olan seviye yüzde 98. O konuda daire başkanlığını da tebrik ediyorum. Bunu kim engellemedi? Bana bunu anlatın. Bunlar çıkıp bir kişiye İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin anahtarını teslim ettiğiniz için oldu. İZBETON Genel Müdürü’ne İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin anahtarını teslim ettiniz. O yüzden bütün bunlar yaşanıyor. Sayın Başkan ‘O işadamlarının arkasındayım’ dedim. 3 yolsuzun arkasında duracağına, kentsel dönüşüm dairesinin arkasında dursaydın dedi.

250 MİLYONLUK KREDİ YETKİSİNE ONAY 
Oturumda ayrıca İZSU Genel Müdürlüğü’nün İller Bankası’ndan kullanacağı faiz hariç 250 milyon liralık kredi için Başkan Tunç Soyer’e yetki verilmesi maddesi de gündeme geldi. 

”Belediyemizin bağlı kuruluşu olan İZSU Genel Müdürlüğünün İller Bankası A.Ş.'den kullanacağı, yurt içi borçlanmaları için olmak üzere toplam 250.000.000,00-TL (faiz hariç) gayri nakdi kredi kullanılması, krediye ilişkin düzenlenen kredi sözleşmelerinden kaynaklanan her türlü ödeme yükümlülüğünü sözleşme hükümleri çerçevesinde yerine getirememesi ve/veya kredi teminatlarının yetersiz kalması halinde Belediyemizin Hazine ve Maliye Bakanlığınca ve/veya banka tarafından dağıtılan yasal paylarının mevzuattan kaynaklanan herhangi bir kesinti oranına bağlı kalmaksızın tamamının garanti olarak gösterilmesi ve konuya ilişkin her türlü iş ve işlemlerin yürütülmesi için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç SOYER'e yetki verilmesi hususlarının oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu” maddesiyle detaylandırılan önerge komisyondan geldiği şekliyle oy birliğiyle kabul edildi dedi.