Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İzmir Alsancak Limanı’nın satışıyla ilgili Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yürütülen görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığını duyurdu. Bakan Uraloğlu, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, limana ortak alarak sermaye yatırımıyla geliştirmeyi hedeflediklerini ancak müzakerelerden sonuç alınamadığını belirtti.
YABANCI YATIRIMCIYLA GÖRÜŞME YOK
Görüşmelerin neden başarısız olduğu konusunda detay vermeyen Uraloğlu, "Ülkemizin çıkarları, limanın geleceğine dair beklentilerimiz ve yatırımcının talepleri masaya yatırıldı. Ancak bir mutabakat sağlanamayınca görüşmeler sonlandırıldı. Şu an için yabancı bir yatırımcıyla, Körfez ülkeleri dahil, herhangi bir görüşme söz konusu değil" dedi.
ÖZELLEŞTİRME ÇABALARI SONUÇ VERMEDİ
İzmir Limanı, 2017 yılında Türkiye Varlık Fonu’na devredilmiş olup hâlâ Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından işletiliyor. 1959 yılında hizmete giren liman, yıllık 3.667 gemi kapasitesi ve 1 milyon 165 bin TEU konteyner elleçleme kapasitesiyle Türkiye’nin önemli ticaret merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor.
Limanın özelleştirilmesine yönelik ilk girişim 2004 yılında başlamış, 2007’de düzenlenen ihalede en yüksek teklifi 1 milyar 275 milyon dolarla Global-Hutchison-EİB ortak girişim grubu vermişti. Ancak açılan davalar ve yürütmeyi durdurma kararları nedeniyle süreç tamamlanamamıştı. O tarihten bu yana İzmir Limanı’nın özelleştirilmesiyle ilgili herhangi bir sonuç alınamadı.
BAE İLE YATIRIM GÖRÜŞMELERİ SONLANDI
Türkiye ve BAE arasında 2023’te imzalanan 50,7 milyar dolarlık yatırım anlaşmasının ardından İzmir Limanı için yürütülen görüşmeler de bu kapsamda başlamıştı. Ancak müzakerelerin sonuçsuz kalması, limanın geleceğiyle ilgili alternatif yatırım modellerinin gündeme gelebileceğine işaret ediyor.