TURİZM

İzmir plajlarında uygulanan 'harcama limiti' şartı yasal değil

Ege ve Akdeniz plajlarında denize girmek isteyen vatandaşlar, özel plajlarla karşılaşıyor. Bu plajlarda hem giriş ücreti alınırken hem de harcama limiti konuyor. Hukukçular, bu duruma dikkat çekerek ödenen paranın geri alınabileceğini belirtiyor.

Abone Ol

İzmir Çeşme, Bodrum ve birçok popüler tatil bölgesindeki özel plajlar için giriş ücretleriyle ilgili tartışmalar devam ediyor.

NTV'den Deniz Tüysüz'ün haberine göre; Giriş ücretleri kişi başı 400 liradan başlayıp bin liraya kadar çıkarken, bazı işletme sahipleri ayrıca kişi başı harcama limitini zorunlu kılıyor.

"Kıyılar halka aittir"

Giriş ücretlerinin fahiş fiyatlarda olmasından ve zorunlu harcama limiti konmasından rahatsız olanlar, "Kıyılar halka aittir" başlığıyla bir imza kampanyası başlattı. Başlatılan imza kampanyasında, kanuna uymayan işletmere ceza kesilmesi gerektiği belirtildi.

Verilen ücretler geri alınabilir

Uzmanlar, özel plajlara girerken verilen ücretlerin, geri alınabileceğini belirtti. Peki ama nasıl?

Plaj işletmelerinin denizden 50 metre geriye kadar kurulabildiğine dikkat çeken Deniz Hukuku Uzmanı Avukat Sena İzmitli, denizin dibine plajların kurulmasının yasak olduğunu vurguladı. İzmitli, Kıyı Kanunu'nun bu konuda net bir hüküm içerdiğini belirtti.

İzmitli, şu ifadeleri kullandı: "Bir anayasal haktır. Bir insan bir hizmetten yararlanmak istiyorsa elbette ki parasını vererek yararlanabilir ama zorlamak yok."

Zorunlu harcama limiti yasal değil

Vatandaşların zorunlu harcama limitiyle karşılaşması durumunda, bu durumun yasalara aykırı olduğunu vurgulayan İzmitli, tutanak tutturulması gerektiğini hatırlattı ve bunun için kolluk kuvvetlerine başvurulabileceğini ifade etti. İzmitli, "Bunu yapmak istemiyoruz derlerse ödemiş oldukları ücret için tüketici hakim heyetlerine başvuru yapabilirler.Bu şekilde iadesini sağlayabilirler." açıklamasını yaptı.

Zorunlu harcama limiti nedir?

Plaj işletmelerinde zorunlu harcama limiti, bazı işletmelerin müşterilere belirli bir miktar harcama yapma şartı koşmasıdır. Bu, genellikle müşterilerin belirli bir ücreti harcaması veya belirli bir miktar yiyecek ve içecek satın alması gerektiği anlamına gelir. Yani, plaja giriş ücreti ödemekle birlikte, işletmenin belirlediği bir harcama sınırını aşmak da zorunlu hale getirilebilir. Ancak, bu uygulama yasalara aykırı olabilir ve yerel yasalar ve düzenlemelere tabidir. Yasalara göre, böyle bir zorunluluk olmadığı takdirde, müşterilerin harcamalarını istedikleri gibi yapma özgürlüğü bulunmaktadır.