EKONOMİ

Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan önemli açıklamalar

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yılının son enflasyon raporunu açıklıyor.

Abone Ol

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlamaktan sevinç ve gururu sizlerle paylaşmak istiyorum. Milli mücadele ve istiklal ruhumuzun simgesi olan Cumhuriyetimizin 2. yüzyılına başlarken her birimize önemli görevler düşmektedir. TCMB olarak görevimiz fiyat istikrarı amacımız doğrultusunda dezenflasyonun en kısa sürede tesis edilmesi ve enflasyonun yeniden tek haneye indirilmesidir.

Haziran ayında başlattığımız güçlü parasal sıkılaştırma ile enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz. Bir süredir yüksek ve oynak seyreden enflasyonu kontrol altına almanın uzun ve zorlu bir süreç olacağının bilincinde enflasyonun görünümünde belirgin iyileşme sağlanan kadar tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.

Para politikasının birikimli etkileri içinde bulunduğumuz geçiş döneminde devreye girerken dezenflasyon sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlamasını hedefliyoruz.

Küresel büyümeye baktığımızda 2023 yılının son çeyreğinde iktisadi faaliyet zayıf seyrine devam etmektedir. İhracat yaptığımız ülkelerde geçtiğimiz yıl azalış gösteren büyüme oranları 2023 yılında da gerilemesini sürdürmüştür.

"PARASAL SIKILIK GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE DE KORUNMAKTADIR"

En önemli ticaret ortağımız olan Euro Bölgesi’nde imalat göstergesinin ekim ayında 43 eşik değerinin belirgin altında kalması bölgedeki iktisadi faaliyette gerilemeye işaret etmektedir. Dünya ticaretteki ağırlığından dolayı Çin’in büyümesindeki zayıflık küresel talebi aşağı çekmektedir. Çin PMI’ları da zayıflamaya işaret ediyor.

Enerji fiyatlarındaki artışta en önemli rolü petrol fiyatları oynamaktadır. Petrol fiyatları yüksek oynaklık göstererek 90 dolar civarında seyretmeye devam ediyor. Küresel enflasyon 2022 yılının ilk yarısında ulaştığı yüksek seviyelere kıyasla belirgin şekilde gerilemiştir.

Parasal sıkılaşma sürecine erken başlamış ülkeler enflasyonla mücadelede yol kat etmişken, diğer ülkelerde enflasyon hedeflerin belirgin olarak üzerinde kalmayı sürdürmüştür.

Parasal sıkılık gelişmekte olan ülkelerde de korunmaktadır. Merkez Bankalarının para politikası kararları enflasyon, kur finansal akımlara dair beklentilere göre değişkenlik göstermektedir.

ABD devle tahvil faizlerinin yükselmesi, jeopolitik gelişmelerin risk algısını olumsuz etkilemesi sonucunda gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışı gözlemlenmektedir.

Tüm bu olumsuz şoklara rağmen ülkemizde finansman koşullarının dengeli seyrettiğini olumlu bir gelişme olarak vurgulamak istiyorum.

ENFLASYON GELİŞMELERİ HAKKINDA

Politika metinlerimizde ve temmuz enflasyon raporunda manşet enflasyon ve enflasyonun ana eğiliminde kısa vadeli belirgin yükseliş öngördüğümüzü paylaşmıştık. Tüketici enflasyon eylül ayı itibarıyla yüzde 61.5’e çıkarak haziran ayına kıyasla 23.3 puan yükselmiştir. Bu artışa katkıları alt kalemler bazında incelediğimizde 7.9 puan ile hizmet, 5.3 ile temel mal, 4.8 puan ile gıda grupları öne çıkmaktadır.