İZMİR

Tunç Soyer, 'Bayındır Süt fabrikası ve Başka Bir Tarım Okulu'nu anlattı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 'Bayındır Süt fabrikası ve Başka Bir Tarım Okulu'nu anlattı.

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Halk TV'de katıldığı İsmail Küçükkaya'nın programında yeni açılan 'Bayındır Süt fabrikası ve Başka Bir Tarım Okulu' ile ilgili  önemli açıklamalarda bulundu. 

“KÖY ENSTİTÜLERİ MANTIĞIYLA TARIM OKULU”

Geçtiğimiz günlerde açışı gerçekleştirilen Bayındır Süt Fabrikası’ndan bahseden Soyer, “Biz Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimlerinin takipçiliğini yapmaya çalışıyoruz. Biz İzmir’de toıplumsal barışı sahiplenmeye çalışıyoruz.  Her fabrika bir kaledir. Biz İzmir’de fabrika açıyoruz. Biz üreticiden aldığımız süte fiyat veriyoruz ve firmalar bizim verdiğimiz fiyatın altını veremiyorlar. Biz koyun ve keçi sütünü devletin verdiği fiyatın üstünde alşıyoruz. Amacımız küçük üreticiyi teşvik etmek. Bu aldığımız ürünleri ihraç ediyoruz. Köy Enstitüleri’nin kapatılış tarihi 27 Ocak’dır. Biz Atatürk devrimlerinin takipçisi olarak Köy Enstitüsü’nün mantığıyla açılan bir tarım okulu açıyoruz. Bayındır Süt Fabrikası geliriyle tarım okulunda okuyan öğrencilerin eğitim masrafını karşılayacağız” ifadelerine yer verdi.

“BÖLGEDEKİ SÜT FİYATLARINI REGÜLE EDİYORUZ” 


Programda Büyükşehir Belediyesi’nin Cumhuriyetin 100.yıldönümünde Cumhuriyetin felsefesine uygun olarak hayata geçirdiği 100.Yıl Bayındır Süt İşleme Fabrikası da gündeme geldi. Başkan Soyer konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: Bu günde 100 ton süt işleyen bir fabrika. ‘Biz Cumhuriyetin bekçisiyiz’ dedim ya biz Mustafa Kemal Atatürk devrimlerinin yerelde takipçiliğini yapmaya çalışıyoruz. ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ demiş ya mesela biz İzmir’de toplumsal barışın bekçisi olmaya gayret ediyoruz. ‘Her fabrika bir kaledir’ demiş ya biz İzmir’de fabrikalar açıyoruz. Süt fabrikası açtık, su fabrikası açtık, geri dönüşüm fabrikası açtık. Bu Bayındır’da açtığımız fabrika bütün bölgedeki süt fiyatını da regüle eden bir fabrika. Çünkü biz artık fiyat veriyorsak o süte özel firmalar bizim fiyatımızın altına inemiyorlar. Biz koyun ve keçi sütünü küçük üreticiyi teşvik etmek için devletin verdiği fiyatın üzerinde satın alıyoruz. Orada çeşit çeşit peynir yapıyoruz. Bu ürünleri İzmirli markasıyla ihraç etmeye başladık.

‘BAŞKA BİR TARIM OKULU’NU ANLATTI 


Başkan Soyer programda ‘Başka Bir Tarım Okulu’nun müjdesini de verdi. Soyer, “Bunlardan dahası biz bir okul açıyoruz. Köy Enstitülerinin kapatılış tarihi olan 27 Ocak’ta yine Atatürk devrimlerinin takipçisi olarak Köy Enstitüleri mantığıyla Bademler Köyü’nde Başkan Bir Tarım Okulu açıyoruz. Çünkü biz bugünkü tarım politikalarının sadece büyük ölçekli yapılan büyük sanayicinin yaptığı bir sektör haline dönüştüğü ve her gün daha fazla ithalat yapılmak zorunda kalınan bir düzenden bahsediyoruz. Bunu değiştirmek lazım. Küçük üreticiyi doğduğu yerde doyurmak lazım ki kentle kır arasındaki denge bozulmasın. Bu denge herkes için bir sigorta. Çünkü doğduğu yerde doymazsa küçük üretici kente göçüyor, orada gecekondulaşma başlıyor, orada ucuz iş gücü haline geliyor, işsiz ordusu haline geliyor, kentin de dengesi bozuluyor. Köylüyü milletin efendisi yapacaksak tekrar o Başka Bir Tarım Okulu’nda tarım teknikerlerinin yetiştirilmesi lazım. Bayındır’daki fabrikanın geliriyle o okulda yatılı okuyacak 400 çocuğun eğitim masraflarını karşılayacağız. Yani döngüsel bir ekonomi yaratmış oluyoruz. " dedi.