Naşit Birgüvi’nin öncelikli olarak değindiği konu Harmandalı Çöplüğü oldu. 1992 yılından beri İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Harmandalı çöplüğünü Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı sürecinde özellikle ziyaret ettiğini ve bu bölgedeki felaketi gözleriyle gördüğünü ifade eden Birgüvi, çöplük kaynaklı olup bu zamana kadar yaşanan toprak kaymalarının çevredeki yollarda ve evlerde hasarlar oluşturduğuna tanık olduğunu, İzmir 4. İdare Mahkemesi kararı ile toprak kayması hareketliliğinin devam ettiği gerekçe gösterilerek çöp dökme işleminin iptaline karar verilmişken hala çöp dökülmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Birgüvi açıklamasında İzmir 4. İdare Mahkemesi’ne dava açan ve konuyu İzmir’in gündemine taşıyan Harmandalı Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Dursun Ali Kazar ile de görüştüğünü belirterek 1992’den beri çöp dökülen bir bölgede 2024 senesine kadar oluşan çöp miktarının doğaya olduğu kadar insanların canına ve malına da büyük zararlar verdiğini kendisinden dinlediğini hatırlattı.
SEÇİM BİTTİ, ÖZGÜR ÖZEL UNUTTU
Naşit Birgüvi son olarak Özgür Özel’in seçim öncesi Çiğli’de vatandaşlara verdiği söze atıfta bulunarak şu ifadelere yer verdi: Özgür Bey’e göre seçilmeleri halinde Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız’ın el ele, omuz omuza verip bu sorunu çözeceklerdi. Ancak alışkın olduğumuz gibi her seçim sonrasında CHP vaatlerini unutmuş, konuyu bir daha gündemine almamış olup üstüne üstlük çöp dökmeye de devam edilmektedir.
İZMİR’İN ÇERNOBİL’İ GAZİEMİR
Birgüvi açıklamasının ikinci bölümünde ise İzmir’in Çernobil’i olarak ifade edilen Gaziemir’deki eski kurşun ve döküm fabrikasının nükleer atıklarının arttırdığı radyasyon miktarının çevreye verdiği zarar ve tehlikeye dikkat çekti. Ayrıca Zafer Partisi Gaziemir İlçe Başkanı Alphan Kolaşinliler’in yerinde yaptığı incelemelerin ışında Gaziemir Emrez Mahallesinde, eski kurşun fabrikasının bulunduğu bölgede 2007 yılında radyoaktif atıkların bulunduğuna dair tespit yapıldığını ve bu tespitler sonucunda Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılan analizler neticesinde bölgede radyasyon seviyesinin normalden yüksek olduğunu, bölgede radyoaktif atıkların yasa dışı bertaraf edilmesi sebebiyle sorumlu kişilere hukuki işlemler başlatıldığını ve para cezası kesildiğini, iddialara göre söz konusu bölgede 500 bin tondan fazla nükleer atık bulunduğunu, sivil toplum kuruluşları ve çevre aktivistleri, bölgedeki radyoaktif kirliliğe dikkat çekmek ve temizleme çalışmalarının hızlandırılması için çeşitli kampanyalar yürüttüğünü ifade eden Naşit Birgüvi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı proje ve planlar hazırlamış olsa da problemi çözmekle yetkili mercilerin yetersiz ve pasif kaldığı, somut adımlar atılamadığını ifade etti. Bunun yanında 2023'te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından, temizleme çalışmalarının 2024 Haziran ayında tamamlanacağının belirtilmesine rağmen bugün itibariyle henüz kayda değer bir ilerleme olmadığını da aktardı.