ÖZEL HABER - Parti kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, tüzük kurultayında öne çıkacak gündem maddeleri arasında, cumhurbaşkanı adayı, il başkanları, milletvekili ve belediye başkanlarının ön seçimle belirlenmesi yer alacak. Ayrıca, milletvekilleri ve belediye başkanlarına dönem sınırı getirilmesi de kurultayda değerlendirilecek. Tüzük kurultayında, "üye iradesi" hakim kılınarak genel başkanın, partinin tüm üyeleri tarafından seçilmesi de gündeme gelecek.
“İZMİR’DE Kİ GÖREVİMİZ ÜYELERİMİZİN TALEPLERİNİ GENEL MERKEZİMİZE İLETMEK”
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu tüzük kurultayı hakkında çalışmalar yaptıklarını ve Cuma günü ilk toplantıyı genel merkezde alacaklarını belirterek, “Bizim tüzük kurultayının partiyi daha demokratikleştireceğine olan inancımız tam. Daha katılımcı, daha fazla üyelerin karar mekanizmalarına katılabileceği bir tüzük oluşacak. Cuma günü komisyon olarak ilk toplantısını Ankara’da yapacağız. Üyelerimizin bugüne kadar bize bildirdiği tüm fikirleri derledik, toparladık. Genel bazı konularda mutabakat noktasında konuşacağız toplantıda. Bizim İzmir’de ki görevimiz üyelerimizin taleplerini genel merkezimize iletmek. Dolayısıyla da ön seçimi savunuyoruz.” İfadelerini kullandı.
“AKTİF VE PASİF ÜYE AYRIMI YAPILMALI”
Cumhuriyet Halk Partisi Konak İlçe Başkanı Ozan Ali İlgazi aktif ve pasif üye ayrımın gereğini belirterek, “Öncelikle üye profilinin iyileştirilmesi gerekiyor. Üyeliğin belirli kriterlere bağlanması gerekiyor. Aktif ve pasif üye ayrımı yapılıp bu şekilde devam edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir yere aday olacak üyenin bir geçmişi ve aktiflik süresinin belirlenip adaylığı o şekilde kabul edilmelidir Ön seçim her kademede kesinlikle yapılmalıdır. Görev süresinin 3 seneye çıkartılıp görevinde iki dönem yapılması sınırlandırılmalıdır. Ancak gerçekten başarılı bir dönem geçirdiyse 2+1 olarak değerlendirilebilir. Yeni yapılacak tüzüğün partimize iyi geleceğine inanıyorum” diye belirtti.
“İKİ SEÇİM KAYBEDEN GENEL BAŞKANIN MUTLAKA AYRILMASI LAZIM”
Cumhuriyet Halk Partisi’nin 9 kişiden oluşan Tüzük Komisyonunda yer alan CHP İzmir Eski Milletvekili Atila Sertel ise tüzük kurultayı ve ön seçim hakkında, “Ön seçimi savunmak ve uygulamak, ülkeye demokrasi getirmenin bir güvencesidir. 12 Eylül 1980 öncesi Bütün siyasi partiler adaylarını ön seçimle belirlerdi. Fakat faşist cuntayla Kenan Evren bu yasayı kaldırdı. Birinci olarak bunun gelmesi kaçınılmazdır. İkincisi cumhurbaşkanı adayından başlayarak, bütün kademelerde ön seçimin uygulanması lazım. Partide bir kural getirmek lazım seçimle gelen seçimle gitmesi lazım. Ayrıca aidatını düzenli ödeyen bir sistemi tüzükte uygulamak lazım. Yani aidiyet hisseden bir üye yapılandırmasını gerçekleştirmek lazım. Danışma kurulları tavizsiz bir şekilde yapılması gerekmektedir. İlçelere geldiğimizde mahalle delegeliklerinin kaldırılarak ilçe kongrelerinin kayıtlı üyelerle yapılması, parti içerisindeki kırgınlığı ve dargınlığı önleyecek bir sistem olacağına inanıyorum. Bu kararları zaten aşağı yukarı yaptığımızı hazırlıklarda almıştık. Uygulanmasını ümit ediyorum. Bunun dışında iki seçim kaybeden genel başkanın mutlaka genel başkanlıktan ayrılması lazım. Dönem sınırlandırmasını şöyle değerlendiriyorum. Eğer demokratik bir ön seçim varsa ve bir milletvekili ya da belediye başkanı halk tarafından benimseniyor ve seçiliyorsa onun için dönem sınırlandırılmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Çünkü en iyi takdiri sunacak olan üyedir. Çalışıp çalışmadığını partiye yararlı olup olmadığını takdir eden üyedir. O yüzden dönem sınırlandırmasına parti içi demokratik kurallar kapsamında gerek kalmadığını düşünüyorum” dedi.
80’LERDE, 90’LARDA GÜNCELLENEN BİR PARTİ PROGRAMI
Cumhuriyet Halk Partisi’nde İl Başkan Yardımcılığı görevini yapan ve kulislerde İzmir İl Başkanlığı’na aday olduğu konuşulan Barış Erel, Tüzük Kurultayını değerlendirdi.
Ön seçim ve kotaların öneminin altını çizen Erel, “Tüzük kurultayını önemsiyorum ve yapılmasını yerinde buluyorum.Özellikle yapılan aday değerlendirmelerinde doğru adayın ideal adayın, parti kültürünü benimsemiş, partinin yazılı veya yazılı olmayan kurallarını içselleştirmiş, parti değerlerine bağlı, sol sosyal demokrat ve örgüte emek vermiş adayları, milletvekili adayı, belediye başkan adayı ya da belediye meclis üyesi adayı görmek istiyor. O yüzden bu kriterlerin tüzüğümüzde netleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu kriterlerde değerlendirme yapılmadığında hepimiz görüyoruz ki doğru adaylar bulamıyoruz. Buradan hareketle önümüzdeki süreçte tüzük kurultayında buna yönelik daha somut adımlar atılacağını umuyorum. İkinci konu ise görev süreleri ile alakalı bir sınırlandırılma getirilmesi. Görevlerin maksimum üç dönemle sınırlandırılması çok önemli. Yıllarca görev yapan arkadaşlarımızın yorulduğunu, yıprandığını görüyoruz. Bu konuda kurultayda yer alması gererken konulardan bir tanesi oluyor. Sadece tüzük kurultayı değil aynı zamanda parti programımızı da güncelleyecek bir program kurultayına da ihtiyacımız var. Çok konuşulmasa da tüzük kurultayından çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Şu andaki parti programımız 80’lerde, 90’larda güncellenen bir parti programı. Teknolojinin geliştiği, iklimsel ve çevresel birçok şeyin değiştiği, afetlerle boğuştuğumuz, ekonominin değiştiği bir dönem o yüzden mevcut şartlara göre parti programımızın da güncellenmesi gerektiğini düşünüyorum. ” dedi.
TÜZÜK KURULTAYI İLANI GAZETELERDE YAYIMLANDI
CHP'nin tüzük kurultayı ilanı, 6 Ağustos'ta gazetelerde yayımlandı. İlana göre CHP'nin tüzük kurultayı, 6-7-8 Eylül 2024 tarihlerinde saat 10.00'da, tüzük değişikliğini görüşmek ve karara bağlamak için ATO Congresium'da toplanacak. Kurultay, açılış, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayacak. Devamında, Kurultay Başkanlık Kurulu seçilecek ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel açılış konuşması yapacak.