SİYASET

CHP’nin Olağanüstü Kurultayı’na iptal davası

6 Nisan 2025 günü yapılan CHP’nin Olağanüstü Kurultayı’na iptal davası açıldı. Eski delegeler Yılmaz Özkanat ve Hatip Karaaslan, kurultayın iptali için başvuru yaptı.

Abone Ol

CHP'li eski Hatay Belediye Başkanı Lürfü Savaş, CHP'nin 38. Olağan Kurultay'ının iptal edilmesi talebi ile Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açmış, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise davanın kayyum atamaya yönelik bir hazırlık olduğunun altını çizerek partisini 21. Olağanüstü Kurultayı'na taşımıştı.

6 Nisan'da gerçekleşen olağanüstü kurultayda geçerli bin 171 oyun tamamını alan Özgür Özel rekor kırarak ikinci kez genel başkan seçildi.

CHP’NİN OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI’NA İPTAL DAVASI

Doç. Dr. Kemal Çiftçi, kurultayın yeterli hazırlık yapılmadan ve hukuka aykırı şekilde düzenlendiğini iddia ederek Çankaya İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na başvuruda bulunmuş, kurultay alanına giremediğini ve bu nedenle siyasi haklarının engellendiğini öne sürmüştü.

CHP'li eski delegeler Yılmaz Özkanat ve Hatip Karaaslan da olağanüstü kurultay hakkında iptal ve tedbir kararları verilmesi istemiyle Ankara 41. Asliye Hukuk Mahkemesine dava açtı.

Dava dilekçesinde, CHP'nin tarihi boyunca hukukun üstünlüğüne, şeffaflığa ve demokrasiye bağlılığıyla Türk siyasal hayatında önemli bir rol üstlendiği kaydedilirken 6 Nisan 2025'de yapılan 21. Olağanüstü Kurultay'ın, ilkelere aykırı şekilde gerçekleştirildiği ve parti içi iradeyi gasp eden yöntemlerle şekillendirildiği iddia edildi.

Söz konusu kurultayın iptali için bu sebeple yargı yoluna başvurulduğu ifade edilen dilekçede, 4-5 Kasım 2023'te olağan kurultay başta olmak üzere, CHP İstanbul İl Kongresi gibi süreçler, akçeli ilişkiler, hukuka aykırı uygulamalar ve demokratik iradeyi sakatlayan müdahalelerle gölgelendiği belirtildi.

Gerçekleşen 21. Olağanüstü Kurultay'da alınan kararların yok hükmünde olduğu aktarılan dilekçede, "Bu yokluk hali üzerine inşa edilen 6 Nisan 2025 tarihli Olağanüstü Kurultay da baştan sona hükümsüzdür. 21 Mart 2025'te alınan olağanüstü kurultay kararı hukuken geçersizdir. CHP Genel Başkanı Özgür Özel 4-5 Kasım 2023'teki kurultayda 'şaibeli' bir şekilde genel başkan ilan edildi" denildi.

"AMACIMIZ, PARTİMİZİ HUKUK ZEMİNİNE ÇEKMEK"

Kurultayda meşruiyeti tartışmalı bir şekilde seçilmiş olan doğal delegelerin fiilen engellenen adaylık süreçleri, delegelere yapılan baskılar ve oylamaların gizliliğine gölge düşüren uygulamaların olağanüstü kurultay sürecinin demokratik meşruiyetini tamamen ortadan kaldırdığı belirtilen dilekçede, şu ifadeler kullanıldı:

"Parti tarihimizde ilk kez bu kadar düşük aday başvurusu gerçekleşmiş, delegelere dayatılan listeler ve gözetlenen oy kullanımı, siyasi hayatımızda kara bir leke olarak yerini almıştır. İstanbul İl Kongresi'nde seçilen delegelerin hukuki geçerliliği olmamasına rağmen, bu kişiler kurultayda oy kullanmıştır. Bizler, hukukun üstünlüğüne, parti içi demokrasinin yaşatılmasına ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin kendi geleneklerine olan sadakatine inanan kişiler olarak, bu hukuksuz sürece karşı sessiz kalmayacağız. Bu sebeple, 6 Nisan 2025 tarihinde yapılan 21. Olağanüstü Kurultay'ın iptali için dava açmış bulunmaktayız. Amacımız, partimizi yeniden hukuk zeminine çekmek, meşruiyetin ve adaletin sesi olmak ve Cumhuriyet Halk Partisi'ni tarihine ve kurucularına yakışır şekilde temsil etmektir."

Dilekçede ayrıca 4-5 Kasım 2023 tarihli 38. Olağan Kurultayın iptaline yönelik davanın bu dosyayla birleştirilmesi istendi.