Teknoloji Kampüsleri kurarak sanayicinin nitelikli eleman sorununu çözeceklerini dile getiren Özlale, CNS operatöründen yazılımcıya kadar ihtiyaç duyulan her alanda gençlere eğitim vererek iş sahibi yapacaklarını söyledi.
İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace toplantının açılışında yaptığı konuşmada İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Ümit Özlale’yi ağırlamaktan mutlu olduklarını söyledi.
Sanayicinin sorunu nitelikli işgücü
Belediye başkanlarının rutin işlerinin yanında kentin sorunlarını çözen, vizyonları ile hayata geçirecekleri projelerle kenti geleceğe taşıması gerektiğinin altını çizen Karace “Kent ekonomisini büyüten başkanlar istiyoruz. Belediye başkanlarımızdan işlerimizi kolaylaştırmalarını bu sayede ülkeye olan katkımızı daha da artırmak istiyoruz. Özellikle nitelikli eleman sorunumuz çok büyük. Bu konuda hem belediyelerden hem de merkezi hükümetten beklentilerimiz çok. Bölgemize iyi bir mesleki ve teknik anadolu lisemiz var ama bu okulların sayısının artmasını ve mevcut okulların da niteliğinin yükseltilmesini bekliyoruz” dedi.
Teknoloji Kampüsleri geliyor
Belediye başkanlarının çöp toplamak ve yol yapmak dışında da projeleri ile kenti geleceğe hazırlaması gerektiğini düşündüğünü belirten İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Ümit Özlale, her alanda projeleri ile İzmir’i geçmişteki gibi hak ettiği noktaya taşımayı planladıklarını söyledi. Türkiye’de sanayicilerin şu anda en büyük sorunlarının nitelikli çalışan bulamamak olduğuna işaret eden Özlale, bu sorunun çözümü için teknoloji kampüsleri kuracaklarını kaydetti.
Her alanda nitelikli çalışan yetişecek
Seçilmesi halinde İzmir’de ilk teknoloji kampüsünü en çok yüksek lisans ve doktora yapanların yaşadığı ancak Yüksek öğretim kurumu bulunmayan Karşıyaka’da kurmayı plandığını anlatan Özlale, “Bu kampüslerin İzmir’deki OSB’lerde de uydu merkezleri olacak. Müfredatı tamamen nitelikli çalışana ihtiyaç duyan iş dünyası belirleyecek. Burada 16-18 ay gibi kısa süreli eğitimler verip CNS operatöründen yazılımcıya kadar ihtiyaç duyulan her alanda iş dünyasına nitelikli çalışan yetiştireceğiz. Bugün 15-24 yaş grubundaki gençlerin üçte biri ne okula gidiyor ne de bir işte çalışıyor. Bu yapıyı ancak iş dünyası ile birlikte bu şekilde çözebiliriz” dedi.
Liman dönüşecek tasarım kasabası olacak
İzmir ekonomisinin ne yazık ki diğer kentlere göre ivme kaybettiğini, 80’li yıllarda İstanbul ile beraber değerlendirilen kentin bugün birçok kentin gerisinde kaldığını anımsatan Özlale, İzmir’in Dördüncü Sanayi Devrim olan katma değerli üretin, dijitalleşme ve ve girişimcilik ile bu ivmeyi yeniden kazanabileceğini söyledi. İzmir’in zenginleşmesi için inovasyon ve tasarımın başkenti haline gelmesi gerektiğini beliren Özlale, “Liman Dönüşüm projesi ile liman arkasını bir tasarım kasabası yapmak istiyoruz. Bu kasaba grafik, ara yüz, tasarım, peyzaj gibi alanlarda çalışacak. Limanda ayrıca serbest ticaret bölgesi ve eğitim kampüsü de olacak. İkisinin ortasında ise Performans sanatları merkezi olacak. Basmane Çukuru’nun olduğu yere de küçük bir silikon vadisi kuracağız. Gençler burada ar-ge ve inovasyon yapacak. Hiçbir gencin İzmir’den ayrılmadığı, kendi işini kurduğu ve sevdiği işte çalıştığı bir kent hedefliyoruz” diye konuştu.